Thursday, 15 September 2011

Dilema Seorang Lelaki....

Terlampau dilema....macam mengada-ngada la pulak..kan.
wah...alhamdullilah esok cuti hari Malaysia,perayaan ini juga akan disambut dengan hari kemerdekaan..kebelakangan aku rasa diri aku nie asyik mengeluh aje...walaupun luaran aku try nak cover mantain cool dengan buat muka kerang busuk...senyum bila orang tegur,cuba jadi plastik untuk beberapa ketika...tapi kadang-kadang apa yang aku buat itu tidak menjadi juga...kerana at the end of the day...aku akan keseorangan dalam bilik mengenang permulaan hari..dan aku rasa macam something is missing dalam diri aku..
Bukan maksud aku tulis ini untuk buat readers rasa macam sesi kaunseling la pula..tapi ini la hakikatnya,setiap orang mesti ada rasa DOWN walaupun untuk seketika...punca aku rasa DOWN untuk beberapa hari ini ialah..aku rasa sedih sebab ramai kawan-kawan aku berada dalam bidang kedoktoran,pergigian,farmasi dan dalam bidang sains gunaan...okay jom aku explain kan....
Pharmacist..cita-cita yang tidak kesampain...
Sebenarnya aku nie merupakan budak SAINS dulu and of course la budak sains belajar subjek-subjek macam biologi,kimia,fizik dan math..itu sudah semestinya..and of course la aku memang minat bidang sains nie...tapi bila keputusan UPU baru-baru ini diumumkan,aku dapat la tawaran untuk sambung ijazah dalam bidang kejuruteraan..and which is aku tak pernah terfikir pun dalam hidup aku...ye la bila orang tanya kau nak jadi apa bila dah besar nanti....jawapan nak menjadi seorang jurutera itu memang tak pernah terlintas langsung dalam fikiran aku.
Profesion kerjaya terbaru...seorang engineer..
Aku pun macam tak sangka je aku boleh diterima masuk dalam bidang pengajian ini...waktu itu kalau nak tolak pun macam-macam aku dah fikir.."ambil ipts confirm memang sampai tua la,bayar hutang" maklumlah ipts memang terkenal dengan yuran pengajiannya yang mahal.so setelah ditimbang,disukat,dicincang dan digoreng..aku pun menerima tawaran untuk sambung pengajian ini..walaupun hati dikala itu tidak berapa gembira,tapi aku gagahkan jua menerima tawaran itu.Waktu yang paling gembira sekali adalah mak dan ayah aku..aku pun tak tahu kenapa diorang gembira sangat sedangkan aku sendiri pun tak minat bidang yang ditawarkan ini.
Well of course la parents aku pujuk aku,diorang kata tak semua cita-cita yang kita impikan akan jadi kenyataan katanya...macam mak aku dia kata dulu dia nak jadi seorang guru tapi sekarang dia cuma mampu jadi pembantu makmal sekolah menengah sahaja.Hasil yang diperolehi daripada wang itulah digunakan untuk membesarkan aku katanya.Okay untuk mengelakkan daripada korang tertanya-tanya tentang cita-cita aku..cita-cita aku sebenarnya adalah untuk menjadi seorang  PHARMACIST...tapi apakan daya hajat tidak kesampain...
Bukanlah diri aku ini nak menolak tuah..ada kawan-kawan aku yang cakap aku ini seorang tidak bersyukur kalau nak dibandingkan dengan berpuluh-puluhan ribu rakyat Malaysia yang memohon untuk memasuki IPTA di negara ini...jauh sekali tidak besyukur tapi of course la..macam ko dah minat something tue gila-gila..dan kau tak dapat,apa perasaan kau???.Jangan nak jadi hipokrit,macam la juga korang bercinta..kalau dah minat orang tue..dan orang tue reject kau..mesti la sedih..betul tak.Well same goes here,aku pun sedih la juga mengenang nasib badan.Semua orang bila aku sebut bahawa aku dapat kejuruteraan semuanya macam bangga..but deep inside aku rasa macam tersangat la seksa...aku cuma risau,mampu ke diri aku nie bawa subjek KEJURUTERAAN nie untuk 4 tahun yang akan datang.
Makluman untuk korang semua fakulti kejuruteraan dan fakulti perubatan dekat universiti ini sangatlah dekat...dan kadang-kadang bila waktu solat zuhur tue,kita orang akan bertembung untuk menunaikan kewajipan yang fardhu nie..ye la waktu nie la aku terfikir "HOW I WISH I WAS IN THEIR PLACE"....ye la di situ la ramai kawan-kawan aku yang waktu asasi dulu satu kelas dengan aku dah bakal menjadi doktor...so macam ada rasa terkilan la sedikit..but anyway aku harap aku mampu teruskan kos kejuruteraan ini walaupun "RELA DALAM PAKSA".
P/S:Nasib baik ada blog,boleh la nak meluahkan perasaan,nak luahkan kan dekat orang..takut la orang salah anggap la pula...maklumlah lelaki,kalau perempuan bila luahkkan masalah je terus orang anggap cute gitu...nangis-nangis sikit dah terus dapat perhatian...kalau lelaki jangan harap la..orang tengok geli adalah...anyway hopefully bila dah luahkan nie aku dapat teruskan pengajian dengan jiwa yang tenang...tak de la rasa serabut sangat...hehe

Sunday, 11 September 2011

Bila Berada Di U...Semuannya Tentang Satu Kedewasan...

Semua mesti berangan nak jadi macam nie....
 Salam semua..apa khabar...semoga korang semua baik aje..haha..alhamdullilah pendaftaran aku sebagai student,dah pun sah..malah aku dah jati student U tue pun...anyway malas nak membebel panjang2..jom kita cerita sedikit pasal dunia U nie...first time aku mendaftar sebagai student,aku tengok muka sedih,bangga,cuak dan segala bagai jenis muka lagi waktu.Semuanya datang dengan muka yang penuh satu tekad nak menuntut ilmu katanya...macam la aku tahu segala-galanya kan....ye la mana la aku tahu kot-kot dalam hati diorang tue simpan tekad nak ngorat budak-budak perempuan yang comel kat U tue ke..mana la tahu...betul tak ????.Mungkin ada yang rasa lega sebab terlepas daripada jelingan mak ayah kat rumah tue...ye kat U sapa nak kontrol..betul tak???.
DAH PASTI KE MASA DEPAN KORANG....
Semuanya sekarang atas kesedaran diri masing...kawalan masa semuanya atas diri korang ye tak...korang nak tidur dalam kelas waktu kuliah berjalan ke..ada siapa-siapa kisah...aku sure tak de pun yang kisah atau korang nak berbual-bual waktu lecturer sedang mengajar kat depan...semuanya terpulang pada diri korang..itu yang pasti...
Tapi pesanan aku pada korang semua yang sedang duduk di bangku pengajian nie..ingatlah pesanan mak ayah korang waktu dia hantar korang belajar kat U tue...kalau tak nak ingat pun tak apa...tapi bagi orang yang ambil PTPTN..ingatlah yang korang tue kena bayar balik pinjaman yang korang pinjam tue...kalau tak bayar balik masuk TV la korang...tak percaya..ingat tak iklan PTPTN waktu raya baru-baru nie...best gila iklan raya..first-first intro memang syok...tapi rupa-rupanya iklan PTPTN ..lawak-lawak..korang percaya tak betapa kreatifnya PTPTN buat iklan...untuk mengingatkan supaya student yang buat pinjaman tue bayar balik pinjaman yang diberikan.
Korang yang pakai,korang la bayar...
Anyway korang fikir-fikir la baik...apa yang kita buat waktu pengajian nie kita yang tanggung...masa depan kita sekarang terletak di tangan kita..nie bukan zaman sekolah dulu yang kalau korang tak study pun...cikgu-cikgu still akan suap korang dengan nota-nota yang diorang buat dulu..kalau tak pun,bagi tahu kat korang apa benda yang keluar dalam EXAM.
Bagi yang rasa diri dia nak bercouple or dah gatal nak try market kat U tue..boleh je,tak ada masalah pun tapi cuba korang fikir kalau berada di tempat mak ayah dia.. apa perasaan korang kalau dapat tahu yang anak korang bercouple time study.....nak-nak kalau anak-anak korang  tue ambil kos yang susah macam medik,dentistry,engineering ke..sanggupkah anda menjadi penghancur masa depan anak orang lain..so fikir-fikirlah masak,ambil kira segala faktor dulu sebelum buat keputusan.Aku cakap macam nie sebab ada dulu aku dengar cerita daripada kawan aku bahawa kawan dia pernah clash dengan dia punya couple..so nak dipendekkan cerita apabila dia dah clash...semua pelajaran jadi terabai sebabnya dia tak boleh nak terima hakikat bahawa dia punya couple tinggallkan dia...so kalau boleh jangan la buat orang macam nie kalau sekadar nak test market..anyway kalau aku tulis maca-macam pun tak jadi jugak sebabnya korang bukan nak baca sangat pun alasannya.."Aku dah besar panjang,pandai-pandai la nak bawak diri" betul tak?.
Kat U nanti,ada gak spesis pelesit yang suka kacau orang study..orang yang macam nie memang hipokrit sebabnya dia tak nak korang lebih pandai daripada dia..ada gak yang kuat study,ad gak yang suka ampu lecturer...ada gak yang suka buang masa..orang study,dia sibuk main game dan macam-macam lagi..so pandai la korang pilih kawan..jangan pilih kawan yang macam hantu sudah...orang kata,berkawan dengan penjual minyak wangi nanti badan berbau wangi,berkawan dengan penempa besi,nanti berbau besi".Pandai-pandai la bawa diri jangan salah pilih kawan..aku rasa macam,terlebih bagi nasihat la pulak..kalah mulut murai tak gitu.
Semangat yang macam nie memang penting...
P/S:Aku still ingat kata-kata mak ayah aku sewaktu dia hantar aku masuk universiti nie..kata-kata terakhir dia "belajar elok-elok,solat jangan lupa solat dan ingat susu pokok getah tue tak selama-lamanya akan mengalir".sebab dia cakap macam tue adalah kerana yuran pengajian aku kat universiti nie dia bayar pakai duit kebun getah kat kampung..tapi aku pelik la budak-budak sekarang,apa yang nasihat mak ayah bagi "masuk telinga kanan,keluar telinga kiri'.

Sunday, 4 September 2011

Bila Nilai Tradisi Tidak Dijunjung Tinggi....

TV yang aku gambarkan sebagai kotak....
Salam syawal aku ucapkan kepada para-para peminat semua....sayang u alls..sorry bajet artis sekejap..well bukannya apa..lama rasanya aku dah tak menjenguk blog aku nie..dah berkarat rasanya..hari tu cuti raya,kena la raya puas-puas nanti dah tak ada masa dah..so waktu raya tu la nak jumpa saudara-mara semua..ye la sekali dalam setahun..


Ok enough with bebelan aku..jom kita bergosip sekejap...korang mesti suka kan beraya dekat kampung korang..aku rasa tiap-tiap malam main mercun...kalau putus jari tak pasal-pasal..issh-ishh..okay bukan itu aku nak bincangkan..salah satu tradisi orang melayu ialah amalan ziarah menziarahi antara satu sama lain,aku sure korang semua tahu pasal nie kan..nak dipendekkan cerita bila aku balik raya hari tue..amalan ziarah menziarahi nie bukan satu lagi kebiasaan bahkan semakin dilupakan..ye la lepas balik raya terus bukak TV,ngadap kat depan kotak segi empat yang macam SPONGEBOB tue,nak menunggu cerita best yang ditayangkan kat dalam tue.


Ada tak TV tue macam spongebob..jawapan u alls ????
Aku bukan la anti dengan teknologi yang canggih-manggih nie..tetapi kalau tetamu datang..jangan la tercegat depan TV tue..layan la seelok-eloknya,bukan ke memuliakan tetamu itu salah satu tuntutan ISLAM...aku masih ingat lagi waktu sanak-saudara datang beraya kat rumah aku..kalau aku duduk dalam bilik ke,tak kisah la tidur ke apa..sure ayah aku akan marah..ye la sanak-saudara kita nie bukannya selalu datang ke rumah kita..aku tahun nie beraya sampai ke seberang sungai sebabnya rumah mak cik saudara ayah aku tue terletak di seberang sungai..dah la kena seberang sungai,naik lagi jeep untuk bawa kita orang satu family dalam kampung sebab jalan kat situ tak berapa nak elok..
Tak percaya aku cakap kena merentasi sungai....
Tangga jeti pun dah reput...seram pijak benda nie...

Anyway bukan nak merungut tapi nak menunjukkan bahawa kita waktu macam nie la nak merapatkan hubungan sillahturrahim..jangan sampai orang kata tangga rumah saudara pun dah tak kenal..mentang-mentang la duduk di bandar..tak sedap la telinga mendengarnya..aku pun kecewa dengan sikap masyarakat zaman sekarang..waktu raya nie bukannya nak merapatkan hubungan kekeluargaan tapi sibuk mengadap TV kat rumah and then cakap kat sanak-saudara or tetamu tak ada masa untuk menziarahi mereka...tu sadisnya masyarakat zaman kini...


Sambung balik cerita pasal family aku tadi..lepas sampai kat rumah mak cik saudara ayah aku tue..macam biasa la,bercerita tentang perkara yang berlaku dalam tahun nie..mak saudara ayah aku tu juga meluahkan rasa sedih sebab ramai lagi sanak-saudara yang masih belum menjejakkan kaki kat rumah dia..ye la kalau ada pun cuma nak mengundang ke majlis kahwin or kenduri-kendara.Aku cam biasa la membisu seribu-bahasa..lebih mendengar..memandangkan umur aku pun masih muda lagi..tak leh nak cakap lebih-lebih..(cover line)


Malas nak cerita panjang..adik-beradik aku punya la excited sampai kat sana..terus kejar ayam keliling rumah mak cik saudara aku tue..kat bandar mana korang nak jumpa ayam-ayam nie,kalau jumpa pun yang atas meja tue..yang siap dimasak..diorang lepas tue siap mandi sungai lagi punya la gembira memandangkan rumah mak cik aku nie berdekatan ngan hutan..
Suka hati adik-adik aku mandi sungai....
Punya la happy mak cik saudara ayah aku,,waktu kita orang nak balik dia siap bekalkan kita orang dengan pucuk paku dan jeruk petai..memandangkan makanan nie memang popular di pantai timur terutamatanya kat  KELANTAN nie...anyway aku rasa seronok sangat sebab udara kat kampung tu pun segar..n then tak la bising dengan bunyi kenderaan macam kat bandar nie..ok la tak yah membebel lagi takut korang malas nak baca apa yang aku tulis..orang zaman sekarang cepat letih katanya..
Bekalan untuk dibawa pulang....
P/S:Takziah untuk keluarga allayarham  NORAMFAIZUL MOHD NOR yang terkorban di Mogadishu,Somalia baru-baru nie..waktu dengar berita nie,waktu tu aku dan family aku baru je nak bertolak balik ke KL....semoga roh allayarham ditempatkkan di kalangan orang-orang yang beriman...amin. 


  • Get widget here

    Facebook !!!

    https://www.facebook.com/fakhrur.razi.56
  • Hubungi saya

    Jika ada sebarang pertanyaan,boleh hubungi saya di raz_blaze92@yahoo.com
  • Follow jom !!!

    https://twitter.com/raz_blaze
  • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...