Friday, 30 December 2011

3 IDIOTS!!!! ANTARA KESERONOKAN DAN REALITI…

ALL Izz Well..kata2 yang paling banyak kat muka buku aritue..
Mesti ramai diantara kita suka tengok cerita nie, betul tak ???. Ye la hari tue, TV3 ada siarkan cerita nie bukan sampai ada 2 hari baru cerita tue habis kan dan banyak la status yang meleret kat muka buku nie termasuklah aku,tengok betapa besarnya pengaruh media dalam kehidupan kita…Okey,aku sebenarnya nak kupas tentang cerita nie,aku bukanlah seorang pengkritik yang bertaraf 5 bintang tapi aku hanya mahu memberi pandangan yang sedikit sebanyak mungkin dapat membantu kita mengadapi liku-liku hidup ini dengan penuh kesedaran..insyaallah.


Cerita nie tak payah lah aku nak beri synopsis yang panjang lebar, mostly korang semua mesti tahu kan tentang jalan cerita tue..bagi yang tak tahu try lah google or Tanya pada kawan-kawan yang lain,kalau nak tahu detail lagi pergilah tengok sendiri. Bagi yang tengok cerita tue dengan pandangan nafsu, dia takkan nampak langsung pengajaran yang terkandung dalam cerita tue..abis tidak pun dia akan puas sebab dapat release tension n akan komen cerita tue tentang persahabatan yang sejati dan abadi…TAPI kalau seseorang tue menghayati dengan pandangan mata hati insyaallah dia akan nampak lebih lagi di sebalik jalan cerita tue.
Gambar favourite aku...

Watak utama dalam cerita ini ialah Aamir Khan ataupun yang lebih dikenali sebagai Ranchoddas Shamaldas Chanchad (rancho) merupakan seorang pelajar kejuruteraan di Imperial College of Engineering (ICE). Rancho  menuntut di sini kerana dia ingin mendapatkan segulung ijazah untuk Ranchoddas...kalau kita perhatikan imbas kembali dalam filem ini, kita akan dapati rancho sebenarnya memang suka menuntut ilmu sejak kecil lagi.Pada waktu kecil dia pergi ke sekolah dengan menyamar sebagai anak Ranchoddas. Anak Ranchoddas yang sebenar tidak minat untuk belajar,maka dia selalu menyuruh orang suruhannya (Aamir khan) menggantikan tempatnya untuk ke sekolah. Minat yang mendalam terhadap menuntut ilmu nie telah sebati dengan jiwanya sehingga dia mampu menyelesaikan soalan matematik  pelajar gred 10. Akhirnya penyamaran  Rancho ini terbongkar dan Ranchoddas bersetuju supaya dia meneruskan pembelajaran tapi dengan syarat dia mahu segulung ijazah kejuruteraan sebagai galang gantinya.
SILENCER....
Rancho ataupun  nama sebenarnnya Phunsukh Wangdu percaya kepada kejayaan dalam pembelajaran bukanlah bergantung kepada menghafal fakta-fakta di dalam buku tetapi memahami  dan mengaplikasikan apa yang dipelajari di dalam kehidupan sehariannya…jika hendak dibandingkan dengan “SILENCER” yang lebih suka menghafal fakta-fakta yang terkandung dalam buku daripada memahami apa yang dipelajarinya. Okey akhirnya kita nampak akibat yang  diterima oleh “SILENCER” ketika dia menyampaikan ucapan bagi meraikan kedatangan Timbalan Menteri Pendidikan ke Imperial College, Rancho telah menukar beberapa perkataan di dalam teks ucapan tersebut sehingga “SILENCER” menjadi bahan ketawa di kalangan pelajar ICE. Betul tak???? , ye la perkataan “miracle” ditukar kepada “raped”...tapi SILENCER tak sedar pun, sebab dia menghafal teks ucapan tue bukannya memahami apa yang dia ucapkan.
Tiga sahabat...
Okey aku rasa sampai di sini synopsis aku…sekarang kalau kita dalami peristiwa ini dengan betul2 kita, akan dapat iktibar yang sesuai untuk kita jadikan pengajaran…Cuba kita perhatikan Rancho menuntut ilmu kerana dia memang suka menuntut ilmu, bukan hanya untuk mendapatkan segulung ijazah semata. Kalau kita bandingkan  kita menuntut ilmu hanya untuk mendapat segulung ijazah kerana kita percaya bahawa ijazah ini mampu memberikan kita pekerjaan yang baik di masa hadapan. TAPI kita lupa tentang kepentingan ILMU itu sendiri..akhirnya lahirlah golongan yang berjaya seperti SILENCER yang hanya tahu menghafal tapi tak tahu nak mengaplikasikan ilmu dalam kehidupan. Kalau kita tengok, orang macam nie selalu dapat DEAN LIST tapi hakikatnya tak tahu apa-apa pun tentang ilmu yang dipelajari…akibatnya bila dah abis 1 semester, maka ilmu yang dia belajar tue dia akan lemparkan jauh entah kemana. Bahananya dia akan rasa bila naik semester-semester yang seterusnya bila ilmu yang dia belajar dahulu perlu dipakai kembali…maka waktu itulah mulalah sibuk mencari nota-nota lama untuk dipelajari semula.

Disini aku bukanlah ingin mengutuk sesiapa TETAPI aku menulis ini untuk memberi ingatan kepada diri aku dan kawan-kawan lain bahawa ilmu ini bukanlah hanya untuk dihafal tapi diguna pakai sepanjang kehidupan. Betulkan niat kita sewaktu menuntut ilmu itu, jangan menuntut ilmu sekadar untuk LULUS periksa tapi kita kena percaya kepada konsep menuntut ILMU sepanjang hayat..ataupun lebih dikenali di kalangan bijak pandai sebagai “LONG LIFE LEARNING CONCEPT”.


Selain itu, kita sebagai orang islam kena tahu bahawa menuntut ilmu itu merupakan tuntutan agama ISLAM ..bah kan kalau orang yang mati kerana menuntut ilmu adalah mati syahid di sisi ALLAH. Malah ada juga pepatah arab yang sesuai untuk kita ambil iktibar "ilmu tanpa amal, adalah umpama,pokok yang tidak berbuah"...renung-renungkan dan selamat beramal.

P/S: Kepada kawan2 yang nak ambil periksa macam aku nie…exam dah tak lama dah so rajin-rajinlah mengulangkaji pelajaran…dah tengok 3 IDIOTS kan…so ambillah iktibar dari cerita tue…kalau tak nak ambil iktibar tak tahulah nak cakap macam mana…apa-apapun GOOD LUCK WITH YOUR EXAM :)

Sunday, 4 December 2011

Zina, Maksiat Yang Dilaknat Allah....

Agak2 layak tak aku pakai macam nie....

Assalamualaikum kepada para pembaca sekalian, semoga sihatnya.Okey Hari nie hari sabtu kan..so of course la ari sabtu adalah hari untuk bersuka ria tetapi tidak bagi diriku ini…Sebagai salah seorang pelajar UiTM yang berdedikasi hari sabtu merupakan hari kokurikulum untuk fakulti aku iaitu fakulti kejuruteraan dan aku merupakan pelajar KESATRIA NEGARA ataupun lebih dikenali (Knight Of Honour). Nama Knight Of Honour ini aku yang reka sendiri tidak ada paksaan daripada mana2 pihak sama ada yang masih hidup ataupun mati ye…So nak dipendekkan cerita hari ini pelajar kesatria Negara akan belajar  silibus kerohanian seperti yang diuar-uarkan oleh Encik Hazimin penyeralas Kesatria yang paling disayangi oleh semua.

Tempatnya adalah di Dataran  Mawar iaitu di kolej pelajar perempuan la pelajar UiTM mesti familiar dengan tempat nie kan sebabnya hari Khamis akan ada pasar malam kat sini ,betul tak???. So pagi2 lagi aku dah bangun la untuk dengar ceramah yang telah diberitahu tajuknya iatu “ Zina Maksiat Paling Keji Dilaknat ALLAH S.W.T”, tapi yang sadisnya even aku aku bangun pagi pun aku still sampai lambat kat tempat tue sebabnya aku terlepas Bas rapid Kl yang pertama yang akan bergerak kedalam UiTM seawal 7.30 pagi tue.


Okey, macam mana pun Alhamdullilah sampai juga aku akhirnya kat Dataran Mawar tue la..tapi malangnya kerana Dewan kat Mawar tue dah dipenuhi dengan pelajar Kesatria yang masuk awal..komander kesatria tue suruh diriku ini duduk di luar bersama-sama pelatih-pelatih yang lain..tiba-tiba entah mana datangnya keberanian aku, aku pun buat alasan nak ke tandas tapi tujuan utama aku adalah untuk masuk ke Dewan Mawar tu nak dengar ceramah…ye la dah tujuan diri aku datang nak dengar ceramah bukannya nak duduk bawah khemah kat luar dewan tue..so rugi la masa yang terbuang begitu saja kan…kata pepatah “masa itu kan emas” so tak baik la kalau disia-siakan.


Alhamdullilah dapat juga cari satu spot untuk aku melepaskan lelah dan penat sambil mendengar ceramah yang disampaikan tentang Zina nie..Okey mari aku ceritakan tentang ceramah yang aku dengar nie,


Zina  daripada segi bahasa : Berlaku apabila 2 orang bukan suami isteri melakukan hubungan seks yang dihalalkan khusus untuk pasangan suami isteri. Tapi ustaz tu kat menambah dekat sini zina akan berlaku dalam keadaan rela-merelai tidak sesekali akan berlaku jika hanya salah seorang sahaja yang setuju. Program kesatria habis awal sebenarnya lebih kurang pukul 11.00 pagi dah habis…tapi aku stay sebab program ceramah nie abis pukul 1.00 petang. Dek kerana program nie aku rasakan bermanfaat untuk diri aku, aku pilih untuk stay even ramai kawan2 aku balik awal.

Sambung Balik ye….dalam ceramah tue tadi aku baru sedar satu hakikat bahawa undang-undang yang diperuntukkan untuk kesalahan seperti ini adalah seperti berikut


Mana-mana orang lelaki/perempuan yang melakukan persetubuhan dengan orang yang bukan isteri/suaminya yang sah adalah melakukan satu kesalahan dan apabila disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan  selama tidak melebihi tempoh tiga tahun atau disebat tidak melebihi enam sebatan atau dihukum dengan mana kombinasi hukuman itu.


Tapi timbul satu persoalan di benak fikiran aku, dalam kertas kerja yang diedarkan oleh para pelajar yang bertindak sebagai pembantu untuk program itu, aku terbaca satu firman ALLAH s.w.t dalam surah An-Nur’ (2) yang mengatakan bahawa hukum sebenar bagi orang berzina ini adalah sebanyak 100 sebatan, tapi yang diperuntukkan dalam undang-undang syarie adalah hanya sebanyak 6 kali sebatan maksima…maka hati kecilku bertanya adakah pelaku ini akan terlepas daripada hukuman Allah di akhirat kelak ?? sedangkan di dunia pelaku tersebut telah menerima 6 kali sebatan ye la kan..kalau mencuri potong tangan kat akhirat nanti dah tak kena hukuman Allah..kalau macam zina nie dah kena sebatan 6 kali kat dunia nie akhirat nnti still akan dapat lagi ke hukuman daripada Allah..Aku pun jumpa ustaz tu untuk bertanya..ustaz tu jawab, “Kena kat dunia baru 6 kali sebatan,tapi masih lagi berhutang dengan Allah sebanyak 96 kali sebatan kalau pelaku itu masih tidak bertaubat..hukuman di akhirat lagi berat azabnya”.


Ustaz  tue juga bercerita bahawa dia pernah mengendalikan sebuah kes yang di mana seorang isteri yang baru berusia 19 tahun beranak satu datang berjumpa dengannya untuk menuntut cerai atas alas an bahawa dia sudah tidak lagi bersefahaman dengan suaminya, ye la nak tuntut cerai kalau bagi alas an macam tue korang ingat boleh pakai ke alasan yang macam tue, nak cerai bukannya senang kan..setelah ustaz itu memaksa alasan kenapa dia hendak bercerai baru lah dia menceritakan cerita yang sebenarnya bahawa dia nampak sendiri suami dia berzina dengan ibunya…hampir seluruh dewan tadi terkejut..ye la siapa sangka kan..Masyaallah. Tapi itulah hakikat sebenarnya, walaupun kita hidup dalam zaman teknologi yang canggih tapi akhlak kita semakin menjadi seperti binatang walhal diri kita bergelar seorang manusia.

P/S: Seperti biasa la…kalau program keagamaan macam nie tempat duduk dalam dewan tadi dimonopoli oleh kaum hawa…nie yang membuatkan aku sebagai seorang lelaki malu dengan diorang nie…mana la kaum aku sendiri menghilang???.
                

  • Get widget here

    Facebook !!!

    https://www.facebook.com/fakhrur.razi.56
  • Hubungi saya

    Jika ada sebarang pertanyaan,boleh hubungi saya di raz_blaze92@yahoo.com
  • Follow jom !!!

    https://twitter.com/raz_blaze
  • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...