Friday, 30 December 2011

3 IDIOTS!!!! ANTARA KESERONOKAN DAN REALITI…

ALL Izz Well..kata2 yang paling banyak kat muka buku aritue..
Mesti ramai diantara kita suka tengok cerita nie, betul tak ???. Ye la hari tue, TV3 ada siarkan cerita nie bukan sampai ada 2 hari baru cerita tue habis kan dan banyak la status yang meleret kat muka buku nie termasuklah aku,tengok betapa besarnya pengaruh media dalam kehidupan kita…Okey,aku sebenarnya nak kupas tentang cerita nie,aku bukanlah seorang pengkritik yang bertaraf 5 bintang tapi aku hanya mahu memberi pandangan yang sedikit sebanyak mungkin dapat membantu kita mengadapi liku-liku hidup ini dengan penuh kesedaran..insyaallah.


Cerita nie tak payah lah aku nak beri synopsis yang panjang lebar, mostly korang semua mesti tahu kan tentang jalan cerita tue..bagi yang tak tahu try lah google or Tanya pada kawan-kawan yang lain,kalau nak tahu detail lagi pergilah tengok sendiri. Bagi yang tengok cerita tue dengan pandangan nafsu, dia takkan nampak langsung pengajaran yang terkandung dalam cerita tue..abis tidak pun dia akan puas sebab dapat release tension n akan komen cerita tue tentang persahabatan yang sejati dan abadi…TAPI kalau seseorang tue menghayati dengan pandangan mata hati insyaallah dia akan nampak lebih lagi di sebalik jalan cerita tue.
Gambar favourite aku...

Watak utama dalam cerita ini ialah Aamir Khan ataupun yang lebih dikenali sebagai Ranchoddas Shamaldas Chanchad (rancho) merupakan seorang pelajar kejuruteraan di Imperial College of Engineering (ICE). Rancho  menuntut di sini kerana dia ingin mendapatkan segulung ijazah untuk Ranchoddas...kalau kita perhatikan imbas kembali dalam filem ini, kita akan dapati rancho sebenarnya memang suka menuntut ilmu sejak kecil lagi.Pada waktu kecil dia pergi ke sekolah dengan menyamar sebagai anak Ranchoddas. Anak Ranchoddas yang sebenar tidak minat untuk belajar,maka dia selalu menyuruh orang suruhannya (Aamir khan) menggantikan tempatnya untuk ke sekolah. Minat yang mendalam terhadap menuntut ilmu nie telah sebati dengan jiwanya sehingga dia mampu menyelesaikan soalan matematik  pelajar gred 10. Akhirnya penyamaran  Rancho ini terbongkar dan Ranchoddas bersetuju supaya dia meneruskan pembelajaran tapi dengan syarat dia mahu segulung ijazah kejuruteraan sebagai galang gantinya.
SILENCER....
Rancho ataupun  nama sebenarnnya Phunsukh Wangdu percaya kepada kejayaan dalam pembelajaran bukanlah bergantung kepada menghafal fakta-fakta di dalam buku tetapi memahami  dan mengaplikasikan apa yang dipelajari di dalam kehidupan sehariannya…jika hendak dibandingkan dengan “SILENCER” yang lebih suka menghafal fakta-fakta yang terkandung dalam buku daripada memahami apa yang dipelajarinya. Okey akhirnya kita nampak akibat yang  diterima oleh “SILENCER” ketika dia menyampaikan ucapan bagi meraikan kedatangan Timbalan Menteri Pendidikan ke Imperial College, Rancho telah menukar beberapa perkataan di dalam teks ucapan tersebut sehingga “SILENCER” menjadi bahan ketawa di kalangan pelajar ICE. Betul tak???? , ye la perkataan “miracle” ditukar kepada “raped”...tapi SILENCER tak sedar pun, sebab dia menghafal teks ucapan tue bukannya memahami apa yang dia ucapkan.
Tiga sahabat...
Okey aku rasa sampai di sini synopsis aku…sekarang kalau kita dalami peristiwa ini dengan betul2 kita, akan dapat iktibar yang sesuai untuk kita jadikan pengajaran…Cuba kita perhatikan Rancho menuntut ilmu kerana dia memang suka menuntut ilmu, bukan hanya untuk mendapatkan segulung ijazah semata. Kalau kita bandingkan  kita menuntut ilmu hanya untuk mendapat segulung ijazah kerana kita percaya bahawa ijazah ini mampu memberikan kita pekerjaan yang baik di masa hadapan. TAPI kita lupa tentang kepentingan ILMU itu sendiri..akhirnya lahirlah golongan yang berjaya seperti SILENCER yang hanya tahu menghafal tapi tak tahu nak mengaplikasikan ilmu dalam kehidupan. Kalau kita tengok, orang macam nie selalu dapat DEAN LIST tapi hakikatnya tak tahu apa-apa pun tentang ilmu yang dipelajari…akibatnya bila dah abis 1 semester, maka ilmu yang dia belajar tue dia akan lemparkan jauh entah kemana. Bahananya dia akan rasa bila naik semester-semester yang seterusnya bila ilmu yang dia belajar dahulu perlu dipakai kembali…maka waktu itulah mulalah sibuk mencari nota-nota lama untuk dipelajari semula.

Disini aku bukanlah ingin mengutuk sesiapa TETAPI aku menulis ini untuk memberi ingatan kepada diri aku dan kawan-kawan lain bahawa ilmu ini bukanlah hanya untuk dihafal tapi diguna pakai sepanjang kehidupan. Betulkan niat kita sewaktu menuntut ilmu itu, jangan menuntut ilmu sekadar untuk LULUS periksa tapi kita kena percaya kepada konsep menuntut ILMU sepanjang hayat..ataupun lebih dikenali di kalangan bijak pandai sebagai “LONG LIFE LEARNING CONCEPT”.


Selain itu, kita sebagai orang islam kena tahu bahawa menuntut ilmu itu merupakan tuntutan agama ISLAM ..bah kan kalau orang yang mati kerana menuntut ilmu adalah mati syahid di sisi ALLAH. Malah ada juga pepatah arab yang sesuai untuk kita ambil iktibar "ilmu tanpa amal, adalah umpama,pokok yang tidak berbuah"...renung-renungkan dan selamat beramal.

P/S: Kepada kawan2 yang nak ambil periksa macam aku nie…exam dah tak lama dah so rajin-rajinlah mengulangkaji pelajaran…dah tengok 3 IDIOTS kan…so ambillah iktibar dari cerita tue…kalau tak nak ambil iktibar tak tahulah nak cakap macam mana…apa-apapun GOOD LUCK WITH YOUR EXAM :)

Sunday, 4 December 2011

Zina, Maksiat Yang Dilaknat Allah....

Agak2 layak tak aku pakai macam nie....

Assalamualaikum kepada para pembaca sekalian, semoga sihatnya.Okey Hari nie hari sabtu kan..so of course la ari sabtu adalah hari untuk bersuka ria tetapi tidak bagi diriku ini…Sebagai salah seorang pelajar UiTM yang berdedikasi hari sabtu merupakan hari kokurikulum untuk fakulti aku iaitu fakulti kejuruteraan dan aku merupakan pelajar KESATRIA NEGARA ataupun lebih dikenali (Knight Of Honour). Nama Knight Of Honour ini aku yang reka sendiri tidak ada paksaan daripada mana2 pihak sama ada yang masih hidup ataupun mati ye…So nak dipendekkan cerita hari ini pelajar kesatria Negara akan belajar  silibus kerohanian seperti yang diuar-uarkan oleh Encik Hazimin penyeralas Kesatria yang paling disayangi oleh semua.

Tempatnya adalah di Dataran  Mawar iaitu di kolej pelajar perempuan la pelajar UiTM mesti familiar dengan tempat nie kan sebabnya hari Khamis akan ada pasar malam kat sini ,betul tak???. So pagi2 lagi aku dah bangun la untuk dengar ceramah yang telah diberitahu tajuknya iatu “ Zina Maksiat Paling Keji Dilaknat ALLAH S.W.T”, tapi yang sadisnya even aku aku bangun pagi pun aku still sampai lambat kat tempat tue sebabnya aku terlepas Bas rapid Kl yang pertama yang akan bergerak kedalam UiTM seawal 7.30 pagi tue.


Okey, macam mana pun Alhamdullilah sampai juga aku akhirnya kat Dataran Mawar tue la..tapi malangnya kerana Dewan kat Mawar tue dah dipenuhi dengan pelajar Kesatria yang masuk awal..komander kesatria tue suruh diriku ini duduk di luar bersama-sama pelatih-pelatih yang lain..tiba-tiba entah mana datangnya keberanian aku, aku pun buat alasan nak ke tandas tapi tujuan utama aku adalah untuk masuk ke Dewan Mawar tu nak dengar ceramah…ye la dah tujuan diri aku datang nak dengar ceramah bukannya nak duduk bawah khemah kat luar dewan tue..so rugi la masa yang terbuang begitu saja kan…kata pepatah “masa itu kan emas” so tak baik la kalau disia-siakan.


Alhamdullilah dapat juga cari satu spot untuk aku melepaskan lelah dan penat sambil mendengar ceramah yang disampaikan tentang Zina nie..Okey mari aku ceritakan tentang ceramah yang aku dengar nie,


Zina  daripada segi bahasa : Berlaku apabila 2 orang bukan suami isteri melakukan hubungan seks yang dihalalkan khusus untuk pasangan suami isteri. Tapi ustaz tu kat menambah dekat sini zina akan berlaku dalam keadaan rela-merelai tidak sesekali akan berlaku jika hanya salah seorang sahaja yang setuju. Program kesatria habis awal sebenarnya lebih kurang pukul 11.00 pagi dah habis…tapi aku stay sebab program ceramah nie abis pukul 1.00 petang. Dek kerana program nie aku rasakan bermanfaat untuk diri aku, aku pilih untuk stay even ramai kawan2 aku balik awal.

Sambung Balik ye….dalam ceramah tue tadi aku baru sedar satu hakikat bahawa undang-undang yang diperuntukkan untuk kesalahan seperti ini adalah seperti berikut


Mana-mana orang lelaki/perempuan yang melakukan persetubuhan dengan orang yang bukan isteri/suaminya yang sah adalah melakukan satu kesalahan dan apabila disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan  selama tidak melebihi tempoh tiga tahun atau disebat tidak melebihi enam sebatan atau dihukum dengan mana kombinasi hukuman itu.


Tapi timbul satu persoalan di benak fikiran aku, dalam kertas kerja yang diedarkan oleh para pelajar yang bertindak sebagai pembantu untuk program itu, aku terbaca satu firman ALLAH s.w.t dalam surah An-Nur’ (2) yang mengatakan bahawa hukum sebenar bagi orang berzina ini adalah sebanyak 100 sebatan, tapi yang diperuntukkan dalam undang-undang syarie adalah hanya sebanyak 6 kali sebatan maksima…maka hati kecilku bertanya adakah pelaku ini akan terlepas daripada hukuman Allah di akhirat kelak ?? sedangkan di dunia pelaku tersebut telah menerima 6 kali sebatan ye la kan..kalau mencuri potong tangan kat akhirat nanti dah tak kena hukuman Allah..kalau macam zina nie dah kena sebatan 6 kali kat dunia nie akhirat nnti still akan dapat lagi ke hukuman daripada Allah..Aku pun jumpa ustaz tu untuk bertanya..ustaz tu jawab, “Kena kat dunia baru 6 kali sebatan,tapi masih lagi berhutang dengan Allah sebanyak 96 kali sebatan kalau pelaku itu masih tidak bertaubat..hukuman di akhirat lagi berat azabnya”.


Ustaz  tue juga bercerita bahawa dia pernah mengendalikan sebuah kes yang di mana seorang isteri yang baru berusia 19 tahun beranak satu datang berjumpa dengannya untuk menuntut cerai atas alas an bahawa dia sudah tidak lagi bersefahaman dengan suaminya, ye la nak tuntut cerai kalau bagi alas an macam tue korang ingat boleh pakai ke alasan yang macam tue, nak cerai bukannya senang kan..setelah ustaz itu memaksa alasan kenapa dia hendak bercerai baru lah dia menceritakan cerita yang sebenarnya bahawa dia nampak sendiri suami dia berzina dengan ibunya…hampir seluruh dewan tadi terkejut..ye la siapa sangka kan..Masyaallah. Tapi itulah hakikat sebenarnya, walaupun kita hidup dalam zaman teknologi yang canggih tapi akhlak kita semakin menjadi seperti binatang walhal diri kita bergelar seorang manusia.

P/S: Seperti biasa la…kalau program keagamaan macam nie tempat duduk dalam dewan tadi dimonopoli oleh kaum hawa…nie yang membuatkan aku sebagai seorang lelaki malu dengan diorang nie…mana la kaum aku sendiri menghilang???.
                

Sunday, 27 November 2011

Aku Dan Hijrah...


Assalamualaikum para sahabat2 dan folower yang hensem n ayu sekalian..

Hari nie bermula 1 Muharam 1433 H, di sini ingin aku utarakan satu persoalan...adakah korang semua sudah mempunyai azam ataupun tekad di dalam hati apakah matlamat yang korang semua nak capai dalam tahun baru 1433 H ini..bagi aku azam aku tahun ini ialah untuk mendapat anugerah dekan dalam bidang yang aku ambil sekarang iatu bidang engineering nie la...apatah lagi final exam just around the corner, mood untuk keluar berjalan-jalan pun semakin malap...tidak lagi berkobar-kobar seperti dulu...


Okey kita tutup dulu cerita tentang aku..apakah pernancangan korang semua..dah ada perancangan ke untuk tahun ini...aku juga nak ajak korang muhasabah diri kita..cuba korang fikir la muda-mudi macam kita yang berusia 19 tahun nie...adakah kita dah banyak amalan kebaikan..semalam aku pergi ke MASJID NEGERI SELANGOR untuk menyambut sambutan maalhijrah ini, kebanyakan yang pergi untuk sambutan maalhijrah tahun ini kebanyakannya golongan veteran dan habis tidak pun budak2...kemana golongan remaja seperti kita ini menghilang ????.Adakah golongan remaja seperti kita tahu bahawa semalam adalah sambutan tahun baru Maalhijrah..ataupun kita berpura-pura tidak ambil peduli dan menghabiskan masa dengan melepak di Mcd dan pusat membeli belah yang ada di ibu kota....

Golongan remaja kita sekarang lebih sinonim dengan karakter yang terkenal seperti brad pitt, angelina jolie dan artis-artis barat yang lain...adakah kita kenal dengan tokoh-tokoh islam seperti abu ubaidah al-jarrah, solahhuddin al-ayubi dan tokoh-tokoh yang lain..tapi aku berani jamin dan mendabik dada yang kita lebih mengenali artis-artis barat daripada tokoh-tokoh islam itu sendiri...
Mungkin aku nie tidak layak untuk menegur korang semua kerana aku pun sedar diri aku pun masih ada kekurangan dan lubang-lubang kosong yang tidak aku mampu tampung tetapi Rasullah S.A.W sendiri bersabda dalam hadis baginda..

sesiapa yang melihat kemungkaran, hendaklah ia merubah dengan tangan,bila ia tidak mampu, maka ubahlah dengan lisan, dan kalau ia tidak mampu maka ubahlah kemungkaran itu dengan hati, maka yang demikianlah adalah selemah-lemah iman"   (Riwayat Muslim)

Oleh itu, kita sebagai remaja hendak lah muhasabah diri kita ke arah yang lebih baik..moga-moga Allah memberkati niat murni kita....
P/S: Macam-macam perancangan yang kita akan cuba untuk buat tahun baru nie, tapi kadang2 kita hanya mampu merancang tetapi Allah yg menentukannya..


Wednesday, 9 November 2011

Wordless Wednesday #1

Assalamualaikum pembaca2 yang dihormati sekalian..ok pertama sekali nak minta maaf kerana dah lama tak update blog, dah bersawang sangat kan..aku biasa la bila dah datang penyakit malas..sori la nak update blog..dan itulah membuatkan blog ini terbiar sepi dan pendapatan nuffnang aku tak naik-naik.Untuk wordless wednesday nie aku tak nak letak gambar..tapi aku nak letak komen yang aku petik daripada facebook..so jom kita tengok sapa yang kena...

Serious adik dia ada pakwe...aku makwe pun tak de..
Lapar kan bila dengar statement nie...
Nie confirm seminggu tak makan...
Bintang2 di langit sana memang cantik...

Bakal Juara pantun 2012 nie..boleh la masuk competion...
P/S: Aku dah letak formspring dalam blog aku so boleh la tanya apa2 kat aku...suka tak???,confirm suka kan...aku suka tengok Mat lufthi,dia buat video terbaru "rant on lagu" so cepat la tengok ye...

Friday, 7 October 2011

Embracing Islamic Lifestyle...

Wardina Safiyyah..ahli panel petang tadi...
Ok...apa khabar guys and girls,semoga korang semua sentiasa sihat semuanya...insyaallah.Hari ini atau lebih tepat lagi petang tadi, aku pergi la dengar ceramah Embracing Islamic Lifestyle ini sempena International Islamic Finance & Business Symposium and Halal Carnival dekat Uitm Shah Alam nie. Panel untuk tajuk ceramah nie adalah Wardina Safiyyah, Sham Kamikaze dan Abu Bakar (RAIHAN). So dengar la ahli-ahli panel nie bercerita pasal hidup diorang satu persatu bermula dengak Kak Dina (Wardina) sampailah Abu Bakar (RAIHAN).

So mari aku ceritakan apa yang aku dengar kat sana supaya kita semua dapat lah kebaikan sedikit..hehe. Bermula dengan Kak Dina dia pun bercerita la pasal macam mana dia dapat kekuatan untuk berubah menjadi seorang muslimah yang lebih baik, yang nie tak nak cerita panjang macam mana dia boleh berubah sebab cerita dia hampir sama dekat dengan dalam Tv..atau pun kalau korang nak tahu macam mana Kak Dina nie boleh berubah cuba cari kat You tube..Ini Kisahku-Wardina Saffiyah...kat sini aku cuma nak cerita point-point penting yang dia samapaikan waktu ceramah tadi....

  • Kak Dina nie beritahu yang dia memang seorang yang sangat berpegang kepada prinsip hidup yang dia. So dia beritahu kat semua yang hadir tadi..supaya hidup nie mesti ada prinsip.Remember guys & girls "HIDUP MESTI ADA PRINSIP". So salah satu dia punya prinsip adalah "cinta yang bersulamkan sentuhan adalah jijik". Dia memang pegang prinsip ini sejak dulu lagi even sebelum dia berubah. Dia cerita sebelum dia berubah dia ada boyfriend yang ajak dia buat perkara-perkara yang tak elok..tapi dia tolak sebab dia pegang prinsip  "cinta yang bersulamkan sentuhan adalah jijik". Last-last dia break up dengan dia punya boyfriend dia sebab boyfriend dia waktu tue dah ada couple lain. Tapi bertitik tolak dari situlah dia dapat kekuatan berubah. Kak Dina juga ada mention kalau lah lelaki tu baik, dia tak berani pegang pun tangan si couple dia sebabnya lelaki itu akan berfikir bahawa couple dia itu suatu hari nanti akan menjadi ibu kepada anak-anaknya malah lelaki itu akan menjaga kehormatan diri pasangannya...so girls kat luar sana fikir-fikirkanlah.
Pernah meniti liku-liku yang pahit...
  • Kedua, Kak Dina juga berkata "Hidup ini biar kita yang mencorakkan dunia,bukan dunia yang mencorakkan kita".Sebab dia kata macam tu adalah sebab sekarang nie kita disogokkan dengan bermacam-macam fesyen yang tak menutup aurat, hiburan dan macam-macam lagi..Dia suruh kita berfikir, contohnya kalau kita pakai fesyen tidak menutup aurat itu kita akan kelihatan cantiklah ye...tetapi kalau kita pakai pakain yang menutup aurat itu kita tidak akan kelihatan cantik..sebenarnya salah fahaman kita selama ini...sebabnya media lah puncanya kita berfikiran sedemikian..walhal islam mengajar kita bahawa kecantikan itu datangnya dari dalaman bukannya luaran.
  • Kak Dina juga mention kalau kita hendak berubah menjadi insan yang lebih baik..kita kena mulakan dari inside(hati) sebabnya hati adalah segala-galanya..kalau baik hati kita,maka baiklah luaran kita. Contohnya kalau kita tengok kubah masjid dari luar, kubah itu tidak menarik sebenarnya..tapi bila kita melihat dari dalam masjid,di sebalik kubah itu banyak ukiran-ukiran khat yang indah...samalah juga seperti islam, nampak mudah secara zahirnya, tetapi kalau kita amati dengan sebenar-benarnya islam itu adalah indah dan lebih komplek dari dalamannya.Maksudnya dekat sini tidak semestinya penampilan luaran kita itu cantik dan sedap mata memandang,tetapi sayangnya di dalam hati kita itu kosong tanpa cahaya iman.
  • Selain itu juga, Kak Dina ada mention kalau nak berhijrah menjadi insan yang baik, kita juga hendaklah "START QUESTIONING OURSELF" contohnya kenapa kita hidup dekat dunia ini???,kenapa kita solat??? dan sebagainya.Sebab apabila kita bertanya kepada diri kita, hati kita akan meronta-ronta untuk mencari jawapan kepada persoalan kita dan dari pada situ mungkin kita akan dapat kekuatan untuk berubah.

  • Kak Dina juga ada mention supaya kita jangan berbangga sangat dengan apa yang kita miliki sekarang contohnya, jika hari ini kita bertudung labuh dan kita melihat seseorang yang tidak menutup aurat,maka janganlah kita mengejinya kerana mungkin suatu hari nanti dia akan berubah menjadi lebih baik daripada kita.
  • Kak Dina juga ada satu tips yang dia sempat berkongsi dengan hadirin yang hadir..dia kata setiap kali dia bangun daripada tidur..dia akan baca doa yang berbunyi "Ya Allah, Lindungilah Diriku Daripada Kebodohan Dan Kejahilan".
Aku rasa sampai sini lah aku cerita kat korang semua,sebabnya terlampau banyak untuk diceritakan..kesian kat korang penat mata baca panjang...hehe, tapi aku bersyukur sebab hati aku tergerak untuk pergi ke sana..tapi sebenarnya kalau ikut keadaan malas sebab ceramah tu dah la berlangsung waktu petang and hati mintak balik rumah sebab nak tidur...hehe.
P/S: Aku tengok ramai perempuan dekat sana tadi, kalah golongan lelaki nie..buat malu je..tetapi nasib baik ada kawan temankan,tak lah terasa malu sangat..tapi aku bersangka baik dekat spesies aku sebabnya biasalah lelaki busy memanjang sebabnya kita orang kan bakal suami orang..so perkara macam nie dah biasa..hehe

Wednesday, 5 October 2011

Solat Subuh Satu Tanda Kebesaran Ilahi....


seronoknya dapat tengok bintang-bintang...
Sudah lama aku menyepi betul tak??? ye la mana tak menyepi kalau jadual padat sangat, minggu lepas ingat nak update-update la blog kalau ada masa tapi keadaan tak mengizinkan..cuba la korang bayangkan sabtu dengan ahad terlibat dengan aktiviti yang pihak fakulti buat...tak habis lagi lepas itu berkejar-kejar dengan assignment yang kena hantar pada hari isnin, tapi at the end kena reject sebab assignment itu tak ikut kehendak pensyarah...memang minggu lepas amat memenatkan..aku bukan nak bercerita panjang lebar sangat pasal kehidupan aku dekat universiti nie...korang pun aku rasa memang pernah melalui perkara macam nie, so kalau aku cerita pun sah-sah mengantuk punya la.Balik semula kepada tajuk di atas.....
Syaitan amat suka kalau kita macam nie...
Solat subuh ini merupakan di antara solat fardhu yang wajib kita kerjakan betul tak??? so kalau tak buat kira berdosa la kan...tapi aku bukan nak bercerita tentang dosa pahala nie,tapi kelebihan yang terkandung dalam solat subuh nie....mari aku list kan kelebihan solat subuh nie:

  • Masa SPM dulu kita ada belajar tanda-tanda orang munafik betul tak???.jom aku mention balik pertama apabila berjanji dia mungkir janji.kedua apabila bergaduh dia melampaui batas ketiga apabila diberi amanah dia pecah amanah.kita hanya belajar tiga sahaja tanda-tanda munafik kan...tapi kita lupa bahawa ada yang keempat iaitu mengikut sabdaan Rasullulah S.A.W yang diriwayatkan oleh al-bukhari dan Muslim "sesungguhnya solat yang paling berat bagi orang munafik adalah solat subuh dan solat isyak.Sekirannya mereka mengehtahui apa yang terkandung dalamnya, nescaya mereka akan mendatangi kedua-duanya walaupun dalam keadaan merangkak".
  • Para sahabat pada zaman dahulu menjadikan solat subuh sebagai kayu pengukur bagi keteguhan agama seseorang, apabila salah seorang di kalangan mereka tidak hadir solat subuh maka mereka akan berprasangka buruk kepadanya.
  • Berlainan dengan solat-solat fardhu yang lain dimana bacaan solatnya adalah digalakkan dipendekkan oleh Rasullulah S.A.W tetapi bacaan di dalam solat subuh adalah digalakkan untuk dipanjangkan.

  • Solat subuh adalah solat yang disaksikan oleh para malaikat.Ini berdasarkan surah al-isra' 17:78

  • Sesiapa yang solat subuh berbahagialah dirinya kerana Rasullulah telah berjanji bahawa Allah akan melindungi dirinya.Ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Rasullulah S.A.W "sesiapa yang menunaikan solat subuh, maka ia berada dalam jaminan ALLAH. Maka jangan cuba-cuba membuat Allah membuktikan janji-Nya. Sesiapa yang membunuh orang yang menunaikan solat subuh, ALLAH akan menuntutnya sehingga Dia akan membenamkan mukanya ke dalam Neraka."(Riwayat Muslim)

Sebenarnya banyak lagi kelebihan solat subuh yang kadang kita terlepas pandang.Aku tulis benda-benda yang macam nie bukan untuk dapat pujian ke apa,malah aku nak nasihatkan diri aku dan korang semua.Kalau nak kata aku buat semua benda nie sebab nak dapat pujian, korang semua muka aku pun tak kenal..nama pun korang tau Mr Angguk Geleng je kan..so kalau ada la..suara-suara katak nak mengata aku nie bajet baik, aku tak kisah pun sebab yang penting aku share apa yang aku tahu.

By the way ramai di antara kita nie kadang terlepas solat subuh..puncanya sebab malam online kat facebook tu sampai pukul 2-3 pagi..last-last solat subuh entah ke mana.Korang tahu tak para ulama' mengeji tindakan berjaga malam untuk perkara yang tidak berfaedah macam korang yang tengok movie sampai lewat malam.Aku dekat kolej nie perhatikan solat subuh berjemaah dekat surau nie sikit je, paling ramai pun 2 baris tu pun kadang-kadang tak sampai.
Aku nak tegur lebih-lebih kang, semuanya dah besar panjang kalau nak kahwin pun dah boleh. Perkara buruk dan baik tu pandai lah bezakan.Kat sini dah tak ada orang nak tolong tunjukkan, ye la silap-silap kalau salah tegur dah bermasam muka..tak nak la bergaduh-gaduh nie.Ok aku pun malas nak membebel panjang...undur diri dulu ye.
P/S: Pelik dengan sikap orang zaman sekarang bangun awal bukan nak solat subuh dulu tapi sibuk pergi online dekat facebook tu dulu..yang wajib ditinggalkan, last-last solat subuh pun terlepas masa pun terbazir.Aku ingat nak selalu nak update blog tapi tengok la macam mana..

Thursday, 15 September 2011

Dilema Seorang Lelaki....

Terlampau dilema....macam mengada-ngada la pulak..kan.
wah...alhamdullilah esok cuti hari Malaysia,perayaan ini juga akan disambut dengan hari kemerdekaan..kebelakangan aku rasa diri aku nie asyik mengeluh aje...walaupun luaran aku try nak cover mantain cool dengan buat muka kerang busuk...senyum bila orang tegur,cuba jadi plastik untuk beberapa ketika...tapi kadang-kadang apa yang aku buat itu tidak menjadi juga...kerana at the end of the day...aku akan keseorangan dalam bilik mengenang permulaan hari..dan aku rasa macam something is missing dalam diri aku..
Bukan maksud aku tulis ini untuk buat readers rasa macam sesi kaunseling la pula..tapi ini la hakikatnya,setiap orang mesti ada rasa DOWN walaupun untuk seketika...punca aku rasa DOWN untuk beberapa hari ini ialah..aku rasa sedih sebab ramai kawan-kawan aku berada dalam bidang kedoktoran,pergigian,farmasi dan dalam bidang sains gunaan...okay jom aku explain kan....
Pharmacist..cita-cita yang tidak kesampain...
Sebenarnya aku nie merupakan budak SAINS dulu and of course la budak sains belajar subjek-subjek macam biologi,kimia,fizik dan math..itu sudah semestinya..and of course la aku memang minat bidang sains nie...tapi bila keputusan UPU baru-baru ini diumumkan,aku dapat la tawaran untuk sambung ijazah dalam bidang kejuruteraan..and which is aku tak pernah terfikir pun dalam hidup aku...ye la bila orang tanya kau nak jadi apa bila dah besar nanti....jawapan nak menjadi seorang jurutera itu memang tak pernah terlintas langsung dalam fikiran aku.
Profesion kerjaya terbaru...seorang engineer..
Aku pun macam tak sangka je aku boleh diterima masuk dalam bidang pengajian ini...waktu itu kalau nak tolak pun macam-macam aku dah fikir.."ambil ipts confirm memang sampai tua la,bayar hutang" maklumlah ipts memang terkenal dengan yuran pengajiannya yang mahal.so setelah ditimbang,disukat,dicincang dan digoreng..aku pun menerima tawaran untuk sambung pengajian ini..walaupun hati dikala itu tidak berapa gembira,tapi aku gagahkan jua menerima tawaran itu.Waktu yang paling gembira sekali adalah mak dan ayah aku..aku pun tak tahu kenapa diorang gembira sangat sedangkan aku sendiri pun tak minat bidang yang ditawarkan ini.
Well of course la parents aku pujuk aku,diorang kata tak semua cita-cita yang kita impikan akan jadi kenyataan katanya...macam mak aku dia kata dulu dia nak jadi seorang guru tapi sekarang dia cuma mampu jadi pembantu makmal sekolah menengah sahaja.Hasil yang diperolehi daripada wang itulah digunakan untuk membesarkan aku katanya.Okay untuk mengelakkan daripada korang tertanya-tanya tentang cita-cita aku..cita-cita aku sebenarnya adalah untuk menjadi seorang  PHARMACIST...tapi apakan daya hajat tidak kesampain...
Bukanlah diri aku ini nak menolak tuah..ada kawan-kawan aku yang cakap aku ini seorang tidak bersyukur kalau nak dibandingkan dengan berpuluh-puluhan ribu rakyat Malaysia yang memohon untuk memasuki IPTA di negara ini...jauh sekali tidak besyukur tapi of course la..macam ko dah minat something tue gila-gila..dan kau tak dapat,apa perasaan kau???.Jangan nak jadi hipokrit,macam la juga korang bercinta..kalau dah minat orang tue..dan orang tue reject kau..mesti la sedih..betul tak.Well same goes here,aku pun sedih la juga mengenang nasib badan.Semua orang bila aku sebut bahawa aku dapat kejuruteraan semuanya macam bangga..but deep inside aku rasa macam tersangat la seksa...aku cuma risau,mampu ke diri aku nie bawa subjek KEJURUTERAAN nie untuk 4 tahun yang akan datang.
Makluman untuk korang semua fakulti kejuruteraan dan fakulti perubatan dekat universiti ini sangatlah dekat...dan kadang-kadang bila waktu solat zuhur tue,kita orang akan bertembung untuk menunaikan kewajipan yang fardhu nie..ye la waktu nie la aku terfikir "HOW I WISH I WAS IN THEIR PLACE"....ye la di situ la ramai kawan-kawan aku yang waktu asasi dulu satu kelas dengan aku dah bakal menjadi doktor...so macam ada rasa terkilan la sedikit..but anyway aku harap aku mampu teruskan kos kejuruteraan ini walaupun "RELA DALAM PAKSA".
P/S:Nasib baik ada blog,boleh la nak meluahkan perasaan,nak luahkan kan dekat orang..takut la orang salah anggap la pula...maklumlah lelaki,kalau perempuan bila luahkkan masalah je terus orang anggap cute gitu...nangis-nangis sikit dah terus dapat perhatian...kalau lelaki jangan harap la..orang tengok geli adalah...anyway hopefully bila dah luahkan nie aku dapat teruskan pengajian dengan jiwa yang tenang...tak de la rasa serabut sangat...hehe

Sunday, 11 September 2011

Bila Berada Di U...Semuannya Tentang Satu Kedewasan...

Semua mesti berangan nak jadi macam nie....
 Salam semua..apa khabar...semoga korang semua baik aje..haha..alhamdullilah pendaftaran aku sebagai student,dah pun sah..malah aku dah jati student U tue pun...anyway malas nak membebel panjang2..jom kita cerita sedikit pasal dunia U nie...first time aku mendaftar sebagai student,aku tengok muka sedih,bangga,cuak dan segala bagai jenis muka lagi waktu.Semuanya datang dengan muka yang penuh satu tekad nak menuntut ilmu katanya...macam la aku tahu segala-galanya kan....ye la mana la aku tahu kot-kot dalam hati diorang tue simpan tekad nak ngorat budak-budak perempuan yang comel kat U tue ke..mana la tahu...betul tak ????.Mungkin ada yang rasa lega sebab terlepas daripada jelingan mak ayah kat rumah tue...ye kat U sapa nak kontrol..betul tak???.
DAH PASTI KE MASA DEPAN KORANG....
Semuanya sekarang atas kesedaran diri masing...kawalan masa semuanya atas diri korang ye tak...korang nak tidur dalam kelas waktu kuliah berjalan ke..ada siapa-siapa kisah...aku sure tak de pun yang kisah atau korang nak berbual-bual waktu lecturer sedang mengajar kat depan...semuanya terpulang pada diri korang..itu yang pasti...
Tapi pesanan aku pada korang semua yang sedang duduk di bangku pengajian nie..ingatlah pesanan mak ayah korang waktu dia hantar korang belajar kat U tue...kalau tak nak ingat pun tak apa...tapi bagi orang yang ambil PTPTN..ingatlah yang korang tue kena bayar balik pinjaman yang korang pinjam tue...kalau tak bayar balik masuk TV la korang...tak percaya..ingat tak iklan PTPTN waktu raya baru-baru nie...best gila iklan raya..first-first intro memang syok...tapi rupa-rupanya iklan PTPTN ..lawak-lawak..korang percaya tak betapa kreatifnya PTPTN buat iklan...untuk mengingatkan supaya student yang buat pinjaman tue bayar balik pinjaman yang diberikan.
Korang yang pakai,korang la bayar...
Anyway korang fikir-fikir la baik...apa yang kita buat waktu pengajian nie kita yang tanggung...masa depan kita sekarang terletak di tangan kita..nie bukan zaman sekolah dulu yang kalau korang tak study pun...cikgu-cikgu still akan suap korang dengan nota-nota yang diorang buat dulu..kalau tak pun,bagi tahu kat korang apa benda yang keluar dalam EXAM.
Bagi yang rasa diri dia nak bercouple or dah gatal nak try market kat U tue..boleh je,tak ada masalah pun tapi cuba korang fikir kalau berada di tempat mak ayah dia.. apa perasaan korang kalau dapat tahu yang anak korang bercouple time study.....nak-nak kalau anak-anak korang  tue ambil kos yang susah macam medik,dentistry,engineering ke..sanggupkah anda menjadi penghancur masa depan anak orang lain..so fikir-fikirlah masak,ambil kira segala faktor dulu sebelum buat keputusan.Aku cakap macam nie sebab ada dulu aku dengar cerita daripada kawan aku bahawa kawan dia pernah clash dengan dia punya couple..so nak dipendekkan cerita apabila dia dah clash...semua pelajaran jadi terabai sebabnya dia tak boleh nak terima hakikat bahawa dia punya couple tinggallkan dia...so kalau boleh jangan la buat orang macam nie kalau sekadar nak test market..anyway kalau aku tulis maca-macam pun tak jadi jugak sebabnya korang bukan nak baca sangat pun alasannya.."Aku dah besar panjang,pandai-pandai la nak bawak diri" betul tak?.
Kat U nanti,ada gak spesis pelesit yang suka kacau orang study..orang yang macam nie memang hipokrit sebabnya dia tak nak korang lebih pandai daripada dia..ada gak yang kuat study,ad gak yang suka ampu lecturer...ada gak yang suka buang masa..orang study,dia sibuk main game dan macam-macam lagi..so pandai la korang pilih kawan..jangan pilih kawan yang macam hantu sudah...orang kata,berkawan dengan penjual minyak wangi nanti badan berbau wangi,berkawan dengan penempa besi,nanti berbau besi".Pandai-pandai la bawa diri jangan salah pilih kawan..aku rasa macam,terlebih bagi nasihat la pulak..kalah mulut murai tak gitu.
Semangat yang macam nie memang penting...
P/S:Aku still ingat kata-kata mak ayah aku sewaktu dia hantar aku masuk universiti nie..kata-kata terakhir dia "belajar elok-elok,solat jangan lupa solat dan ingat susu pokok getah tue tak selama-lamanya akan mengalir".sebab dia cakap macam tue adalah kerana yuran pengajian aku kat universiti nie dia bayar pakai duit kebun getah kat kampung..tapi aku pelik la budak-budak sekarang,apa yang nasihat mak ayah bagi "masuk telinga kanan,keluar telinga kiri'.

Sunday, 4 September 2011

Bila Nilai Tradisi Tidak Dijunjung Tinggi....

TV yang aku gambarkan sebagai kotak....
Salam syawal aku ucapkan kepada para-para peminat semua....sayang u alls..sorry bajet artis sekejap..well bukannya apa..lama rasanya aku dah tak menjenguk blog aku nie..dah berkarat rasanya..hari tu cuti raya,kena la raya puas-puas nanti dah tak ada masa dah..so waktu raya tu la nak jumpa saudara-mara semua..ye la sekali dalam setahun..


Ok enough with bebelan aku..jom kita bergosip sekejap...korang mesti suka kan beraya dekat kampung korang..aku rasa tiap-tiap malam main mercun...kalau putus jari tak pasal-pasal..issh-ishh..okay bukan itu aku nak bincangkan..salah satu tradisi orang melayu ialah amalan ziarah menziarahi antara satu sama lain,aku sure korang semua tahu pasal nie kan..nak dipendekkan cerita bila aku balik raya hari tue..amalan ziarah menziarahi nie bukan satu lagi kebiasaan bahkan semakin dilupakan..ye la lepas balik raya terus bukak TV,ngadap kat depan kotak segi empat yang macam SPONGEBOB tue,nak menunggu cerita best yang ditayangkan kat dalam tue.


Ada tak TV tue macam spongebob..jawapan u alls ????
Aku bukan la anti dengan teknologi yang canggih-manggih nie..tetapi kalau tetamu datang..jangan la tercegat depan TV tue..layan la seelok-eloknya,bukan ke memuliakan tetamu itu salah satu tuntutan ISLAM...aku masih ingat lagi waktu sanak-saudara datang beraya kat rumah aku..kalau aku duduk dalam bilik ke,tak kisah la tidur ke apa..sure ayah aku akan marah..ye la sanak-saudara kita nie bukannya selalu datang ke rumah kita..aku tahun nie beraya sampai ke seberang sungai sebabnya rumah mak cik saudara ayah aku tue terletak di seberang sungai..dah la kena seberang sungai,naik lagi jeep untuk bawa kita orang satu family dalam kampung sebab jalan kat situ tak berapa nak elok..
Tak percaya aku cakap kena merentasi sungai....
Tangga jeti pun dah reput...seram pijak benda nie...

Anyway bukan nak merungut tapi nak menunjukkan bahawa kita waktu macam nie la nak merapatkan hubungan sillahturrahim..jangan sampai orang kata tangga rumah saudara pun dah tak kenal..mentang-mentang la duduk di bandar..tak sedap la telinga mendengarnya..aku pun kecewa dengan sikap masyarakat zaman sekarang..waktu raya nie bukannya nak merapatkan hubungan kekeluargaan tapi sibuk mengadap TV kat rumah and then cakap kat sanak-saudara or tetamu tak ada masa untuk menziarahi mereka...tu sadisnya masyarakat zaman kini...


Sambung balik cerita pasal family aku tadi..lepas sampai kat rumah mak cik saudara ayah aku tue..macam biasa la,bercerita tentang perkara yang berlaku dalam tahun nie..mak saudara ayah aku tu juga meluahkan rasa sedih sebab ramai lagi sanak-saudara yang masih belum menjejakkan kaki kat rumah dia..ye la kalau ada pun cuma nak mengundang ke majlis kahwin or kenduri-kendara.Aku cam biasa la membisu seribu-bahasa..lebih mendengar..memandangkan umur aku pun masih muda lagi..tak leh nak cakap lebih-lebih..(cover line)


Malas nak cerita panjang..adik-beradik aku punya la excited sampai kat sana..terus kejar ayam keliling rumah mak cik saudara aku tue..kat bandar mana korang nak jumpa ayam-ayam nie,kalau jumpa pun yang atas meja tue..yang siap dimasak..diorang lepas tue siap mandi sungai lagi punya la gembira memandangkan rumah mak cik aku nie berdekatan ngan hutan..
Suka hati adik-adik aku mandi sungai....
Punya la happy mak cik saudara ayah aku,,waktu kita orang nak balik dia siap bekalkan kita orang dengan pucuk paku dan jeruk petai..memandangkan makanan nie memang popular di pantai timur terutamatanya kat  KELANTAN nie...anyway aku rasa seronok sangat sebab udara kat kampung tu pun segar..n then tak la bising dengan bunyi kenderaan macam kat bandar nie..ok la tak yah membebel lagi takut korang malas nak baca apa yang aku tulis..orang zaman sekarang cepat letih katanya..
Bekalan untuk dibawa pulang....
P/S:Takziah untuk keluarga allayarham  NORAMFAIZUL MOHD NOR yang terkorban di Mogadishu,Somalia baru-baru nie..waktu dengar berita nie,waktu tu aku dan family aku baru je nak bertolak balik ke KL....semoga roh allayarham ditempatkkan di kalangan orang-orang yang beriman...amin. 


Wednesday, 24 August 2011

Bersyukurnya Aku...

Baby pun reti nak bersyukur....
Alhamdullilah,hari ini genap la umur aku 19 tahun...birthday aku jatuh pada 25 OGOS tahun nie bersamaan 25 ramadhan...dulu aku ingat lagi malam nie..aku kena prank ngan kawan-kawan sekelas aku..aku kena baling tepung dengan telur lagi..bila aku balik bilik..puas aku nak cuci baju aku yang kena baling ngan telur..penat tangan aku bilas dengan air,waktu tue aku memang naif... mudah sangat percaya kata-kat orang,tapi pengalaman mendewasakan kita betul tak???..tapi aku bersyukur kerana walaupun aku nie tak sebaik mana..still ada orang yang ingat aku...malas aku nak membebel panjang tapi aku nak ucapkan terima kasih sangat kepada emak aku yang telah melahirkan aku,melayan kerenah aku,mendidik aku..mendengar segala masalah aku..
Kalau emak aku baca blog nie..memang aku nak cakap terima kasih sangat-sangat sebab sudi membesarkan aku yang banyak songeh nie..selalu tolong buatkan bekal aku untuk bawa ke tempat kerja pada bulan-bulan puasa...walaupun kadang-kadang aku nie tak habiskan makanan yang emak aku bungkuskan..terima kasih juga sebab sudi tolong dengar luahan hati aku..ingat lagi waktu nak masuk SBP (Sekolah Berasrama Penuh) aku menangis sekuat-kuat hati aku..n then aku memberontak nak larikan diri daripada rumah...terima kasih sebab sabar dengan telatah aku nie..walaupun aku kadang-kadang kurang ajar dengan mak aku...bila aku ingat balik aku rasa menyesal sangat...n then bila aku recall balik itu semua sebenarnya demi kebaikan aku juga....
Teringin kek macam nie....

Hari ini aku rasa happy sangat...mak aku masih ingat tentang birthday aku...walaupun aku tak mention kat siapa-siapa pun dalam family aku..korang ingat lelaki nie tak de soft spot ke..common semua lelaki ada,cumanya tak nak tunjuk je...ye la lelaki kan selalu dianggap kuat,pemimpin keluarga so kena la nampak tabah...tak boleh nak tunjuk dia punya kelemahan dia.
Credit to LUV ISLAM....
Terima kasih emak sebab tolong jaga aku waktu sakit...walaupun kadang aku ini meminta macam-macam dengan emak..korang semua ingatlah apa yang emak kita lakukan itu semua demi kebaikan kita...jangan jadi anak derhaka..aku tengok sekarang ramai anak-anak derhaka..bukan lah aku nak mengata diri aku nie bajet bagus ke apa...tapi based on aku punya observation ramai anak-anak pada masa kini suka hantar emak dengan ayah diorang ke rumah pusat jagaan orang-orang tua..apa-apa pun susah senang biarlah kita bersama..korang ingat tak..walaupun sesusah mana diorang,ada tak diorang tinggalkkan korang kat tepi jalan??? sebab tak mampu nak jaga korang...tak de kan..so fikir la sikit pasal tue...jangan terlampau lupa daratan sangat...hidup kita kat dunia nie tak lama..so berbuat baik la pada parents korang sementara ada chance nie..
Anyway,aku bersyukur juga kepada ALLAH sebab beri aku peluang untuk aku merasa hidup kat dunia nie..dapat kenal dengan kawan-kawan yang hebat-hebat yang ALLAH telah takdirkan..dapat memerhati kurniaannya,untuk beribadat kepadanya..dapat melihat pelbagai telatah manusia di dunia ini..walaupun kadang-kadang diri aku ini tidak sempurna..nobody perfect..but kita kena belajar la dari kesilapan kita...seperti pepatah mat saleh nie.."MISTAKE ARE NORMAL,BUT WHAT IS WEIRD IS WHEN NOBODY LEARN FROM THE MISTAKES"..sorry la kalau grammar aku tak betul ia la budak baru nak berjinak-jinak dengan dunia mat salleh...
Aku nak share satu je video dari seorang v-logging yang aku rasa famous sangat iaitu MAT LUTHFI90 siapa yang selalu tengok dia of course la kenal kot..anyway sit back n then enjoy the show..
P/S:Bersyukur la sapa-sapa yang masih ada emak tue..cuba tengok kat rumah anak-anak yatim..diorang lagi kesian sebab dah tak ada emak..kesian gile..nie yang emak masih ada tue,sanggup hantar emak diorang pergi ke rumah jagaan orang tua..korang tak malu ke??? emak korang anak sepuluh pun dia boleh jaga,korang !! ibu seorang pun tak boleh nak jaga..sedar diri sikit "syurga itu di bawah tapak kaki ibu ".

Monday, 22 August 2011

Bila Otak Kita Terlampau Kreatif.....

Korang semua mesti nak tengok gambar dia je kan...tipah tertipu la kau...hehe
SITUASI 1....

Isu pengharaman pemakaian tudung di IPTA dan IPTS di Malaysia. Ahli-ahli parlimen negara sudah mendapat kata sepakat bagi mengharamkan pemakaian tudung bagi pelajar wanita di IPTA dan IPTS di Malaysia ini berikutan dengan faktor-faktor kesihatan. Ini kerana pelajar-pelajar wanita yang memakai tudung ini didapati kurang mendapat prestasi yang agak cemerlang. Kenyataan ini juga disahkan oleh pakar-pakar di hospital selayang yang membuat kajian terperinci pemakaian tudung ini. Mereka berkata tudung ini akan menyebabkan pengedaran udara yang kurang dan menyebabkan kepala yang melindungi otak akan menjadi kurang.

segar dan akan menjadikan otak mereka tidak aktif seperti pelajar-pelajar yang tidak memakai tudung. Jadi bagaimana isu ini boleh berlaku topik ini sengaja ditulis dan hanya disiarkan kecil sahaja di bahagian muka surat yang sekiranya tidak diteliti tidak akan nampak.


Adakah kerajaan Malaysia takut akan hal ini. Yang dulu begitu marah terhadap Singapura yang memberhentikan 2 orang murid perempuan kerana memakai tudung ke sekolah. Ape susah jadi dengan isu ini diam begitu sahaja. Sekarang ape sudah jadi paku dulang paku serpih mengata orang dia yang lebih. Sekarang Malaysia sanggup mengHARAMkan pemakaian tudung pihak JAKIM juga tidak dapat berbuat apa-apa dengan isu ini. Ini kerana semuanya terletak di tangan menteri-menteri di Malaysia. Bagaimana pula dengan Pak Lah yang selalu menjadi Imam di masjid-masjid, adakah beliau juga bersetuju dengan isu pengharaman pemakaian tudung ini. Jadi bagaimana seorang Imam boleh setuju tentang pengharaman pemakaian tudung ini.
Impian semua jejaka-jejaka Malaysia....
Bagi pihak Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). International Islamic University Malaysia (IIUM) juga hanya menunggu dan lihat sahaja apa yang akan terjadi. Universiti ini dahulu yang mewajibkan setiap pelajar wanitanya memakai tudung apabila memasuki kawasan universiti kini hanya mengambil endah tak endah sahaja mengapa MALAYSIA sekarang ini. MALAYSIA yang dulunya dikenali kerana agama rasminya adalah agama Islam. Kini boleh mengharamkan pemakaian tudung di Malaysia yang kita semua sudah maklum sebagai seorang wanita Islam wajib memakai tudung.

Isu ini sengaja tidak digembar-gemburkan agar tidak mahu berlaku kekecohan ataupun apa-apa reformasi. Pihak media massa seperti TV juga tidak mahu mengambil inisiatif bagi membetulkan semua ini. Adakah Malaysia sudah lemah.Pihak menteri juga sudah mengeluarkan notis bagi pengharaman pemakaian tudung ini di semua IPTA dan IPTS dan juga akan menghantar notis ini ke sekolah-sekolah. Pihak menteri juga telah menyenaraikan beberapa jenis tudung yang haram dipakai sewaktu berada di dalam sekolah ataupun kawasan kampus antara jenis tudung yang tidak boleh dipakai ialah:- 1)TUDUNG SAJI 2)TUDUNG PERIUK 3)TUDUNG TERMOS 4)TUDUNG CAT dan berbagai-bagai jenis TUDUNG BOTOL yang selalu menjadi permainan murid sekolah masih di dalam pemerhatian...hehe
Nie la tudungnya...
Nie semua aku copy and paste daripada facebook..kreatif juga rakyat Malaysia nie...bab-bab macam nie cepat aje otak diorang..meh kita tengok komen-komen diorang...

Marah betul diorang dengan guraun sebegini rupa....
SITUASI 2....
Seronok aku baca...hehe pecah perut oi...
FEEDBACK PARA PEMBACA....
Suka sangat-sangat...
P/S: Aku tergelak sampai nak pecah perut..kawan-kawan ku..apa-apa pun creator benda-benda nie memang genius...superb la...chaiyok,hasilkan la benda macam-macam nie lagi..anyway korang semua memang berbakat...tabik spring aku bagi..




Friday, 19 August 2011

Luahan Hati Seorang Lelaki Kepada Bakal Isterinya....


DEAR  SAYANG…SI JANTUNG  HATI KU…
Alhamdullilah kita telah sah bergelar suami isteri….bukannya mudah untuk abang melafazkan akad nikah tadi..wah habis lemah longlai tubuh abang..gugup jantung dibuatnya,mana  taknya banyak benar mata yang memandang..malu kucing abang jadinya…wang hantaran pun sudah abang selesaikan..abang tak kisah pun berapa harga yang bapak mertua abang letak,janji ayang sudah menjadi milik abang..abang tahu yang duit hantaran tu sebenarnya ujian bapak mertua ayang untuk melihat komitmen abang dalam memperisterikan ayang….well abang tak kisah pun Cuma nasib baik wang hantaran ayang tu tak semahal wang hantaran kahwin sesetengah artis kat MALAYSIA nie..kalau tak naya abang..mahu sampai ke anak cucu la abang bayar hutang nie…kesian kat abang.Abang sure ayang tak nak tengok abang menderita bayar hutang kan..thank you ayang..love u so much.

Well..oleh kerana kita sudah sah menjadi suami isteri..abang Cuma ada beberapa permintaan aje untuk ayang..harap-harap ayang sudi tunaikan,bukannya apa saying nie semua untuk kebaikan kita bersama betul tak sayang ???.Permintaan pertama abang ialah abang harap ayang ialah seorang yang rajin ke dapur untuk memasak…bukannya apa abang nie sebenarnya alah terhadap makanan yang dimasak di kedai sebab kebersihan makanan di kedai tu tak terjamin kesuciannya..lagi pun masa abang muda remaja dulu..emak abang selalu masak makanan dekat rumah..jarang sangat kami sekeluarga makan dekat luar..kalau makan pun itu pun jika ada majlis keramaian sahaja…lagi satu ayang,kita dapat berjimat jika kita makan di rumah..abang harap ayang pun peka dengan isu semasa zaman sekarang..ye la harga barang semakin meningkat dari semasa ke semasa..abang juga takut dengan perangai emak abang,dia memang anti dengan perempuan yang malas bergerak ke dapur nie…katanya dia pun bekerja juga tapi still ada masa untuk memasak untuk suaminya..dia juga ada pesan kat abang yang kalau anak kita nanti makan makanan yang kita sendiri masakkan..insyaallah anak kita nanti mudah untuk mendengar kata kita katanya…abang takut nak menjawab kata-kata emak..malas abang nak menjadi anak derhaka..harap-harap ayang faham la dengan kehendak abang dan emak abang nie…

Kedua..abang harap ayang still boleh bekerja macam dulu lagi..tak macam sesetengah isteri orang lain yang lepas dia kahwin je mesti nak jadi suri rumah..well abang tak nak macam tu..memang la tanggunngjawab abang untuk beri nafkah kepada ayang…tentang nafkah tu sayang jangan risau,abang sedar akan tanggungjawab abang..tapi abang nak juga sayang kerja…ye la langit tak selalunya cerah ayang..mana la tahu,jika ditakdirkan abang pergi dahulu meninggalkan sayang..di manakah tempat sayang dengan anak-anak nak bergantung harap???.Abang tak mahu sayang  meminta-minta dengan orang lain..at least kalau ayang bekerja,bila abang pergi meninggalkan sayang pun hati abang akan rasa tenang sangat..lagi satu,mana la tahu kot-kot abang ada hati nak pasang satu lagi n then waktu tue..ayang tak setuju dengan keputusan abang dan mahu berpisah dengan cara baik,at least sayang dah ada pendapatan tetap dah..tak payah la ayang nak fikir mana lagi tempat ayang nak cari duit kan…abang juga harap ayang sedar bahawa produk kecantikan yang ayang pakai tiap-tiap bulan tu bukan lah murah..satu produk dah beratus-ratus ringgit..mana abang nak cari duit yang banyak macam tu..lain la kalau abang nie lahir dalam “silver spoon “ macam sesetengah anak mat saleh tu..abang banyak lagi bil-bil yang abang nak kena bayar…harap-harap ayang sudi dengan permintaan abang nie.

Ketiga,abang harap ayang nie seorang yang baik akhlaknya dan seorang yang taat akan perintah ALLAH..ye la orang kata the true colours seseorang itu hanya akan Nampak selepas dia berkahwin..masa bercinta semuanya indah-indah belaka kalah fantasi si CINDERELLA tu…abang harap ayang bukanlah yang tergolong dalam golongan itu..abang tak mahu isteri abang seorang yang hipokrit,berlindung di sebalik topeng ciptaannya sendiri..nanti ayang yang akan sengsara nanti..well abang harap ayang nie seorang rajin solat dan menutup aurat..bukannya apa emak abang dulu selalu berpesan bahawa orang bersolat nie insyaallah akhlaknya akan terjaga  dan insyallah ALLAH akan lindung dia daripada segala kemungkaran dan kemaksiatan…ayang pun tahu kan yang abang selalu balik lewat outstation sana sini..so pada ayang la abang harapkan untuk didik anak-anak kita dengan ilmu agama…sebenarnya abang dah penat menulis warkah ini buat tatapan ayang…insyaallah nanti abang akan sambung balik di lain waktu…
YANG TULUS DAN IKHLAS ABANG PUJAAN HATIMU.
P/S: Insyaallah kalau aku rajin aku akan sambung balik...anyway best tak surat cinta aku untuk aku punya future wife????.

Thursday, 18 August 2011

Di Sebalik Tabir Hidup Seorang Hamba....

Belajar untuk Berubah....
Ok siapa yang baca post aku sebelum nie mesti tahu...pasal INI KISAHKU yang telah dipaparkan di media termuka negara kita..kalau yang tak tahu tu..sorry lah tak dapat nak tolong...Kali ini kisahku membawakan kisah seorang artis yang bernama CATRIONA ROSS.Jangan kata korang kata tak kenal CATRIONA ROSS nie,nampak sangat la tak ikut perkembangan semasa....


Ok kali ini aku nak review je la..based on video yang aku tengok pasal catriona ross nie..aku memang suka tengok video pasal benda-benda macam nie bukanlah bermakna aku suka dengar pasal keburukan dan keaiban orang lain..cumanya video macam nie mengajar kita untuk insaf dalam mejalani kehidupan...ye la kadang-kadang kita nie banyak buat salah..nobody perfect ok guys & gurls...
Dulu suka tengok lakonan dia dalam minah dari scotland...
Catriona Ross nie lahir dekat kota Bharu,Kelantan..well dia berasal dari kampung la kiranya..so untuk dia tak dicap sebagai kolot ke apa..catriona cakap dia tak pakai baju kurung...n semua macam tue la..catriona juga sanggup pergi ke club untuk nampak sebagai metropolitan walaupun dia tak minum minuman keras la...
Mudah-mudahan...usahanya diberkati...
Dia juga cakap kalau kawan-kawan dia organize party ke..dia la orang yang pertama akan yes..dan dia juga mengaku dulu dia pakai hair extension selama setahun..n kalau emak dia tanya kenapa pakai hair extension dia akan cakap "nie sintetik je la emak" tapi hakikatnya catriona tahu bahawa dia tak boleh solat kalau dia pakai hair extension nie..

Catriona Ross mula sedar apabila dia kemalangan pada tahun 2007...dia kemalangan n then doktor sahkan dia berkemungkinan tak boleh berjalan lagi...kalau boleh pun kemungkinan dia tempang or terpaksa guna alat bantuan..tapi Alhamdullilah tuhan masih dengar doa Catriona Ross nie..alhamdullilah tuhan makbulkan doa dia dan Catriona Ross boleh berjalan balik..anyway penat la menulis review nie..aku sertakan video sekali dan kalau rajin tengok-tengoklah...mungkin ada yang di luar sana berminat untuk berubah macam Catriona Ross nie..mudah-mudahan..


Well guys & girls kita semua nie mampu ke nak jadi hamba Allah yang baik???.kalau korang tanya aku...insyaallah kita semua mampu tapi itu semua bergantung kepada kita bak kata pepatah "HENDAK SERIBU DAYA,TAK HENDAK SERIBU DALIH".Tapi dalam proses kita nak menjadi baik tu ada juga salah dan silap yang kita akan buat..well nobody perfect,ingat perubahan tue bukan sekelip mata..it takes time,my friends..kalau kawan-kawan kita tu nak berubah jangan kutuk...bagi support..ingat kita nie bukan lahir daripada perut mak kita terus baik...kita pun belum tentu lagi masuk syurga.


P/S: Korang semua tengok lah..Allah still ingat akan hamba-hambanya walaupun kadang-kadang kita nie je yang lupakan dia..bukannya mudah nak berubah nie..kata kat mulut memang la senang,tapi kalau nak melaksanakan tu memang payah..
  • Get widget here

    Facebook !!!

    https://www.facebook.com/fakhrur.razi.56
  • Hubungi saya

    Jika ada sebarang pertanyaan,boleh hubungi saya di raz_blaze92@yahoo.com
  • Follow jom !!!

    https://twitter.com/raz_blaze
  • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...