Saturday, 6 August 2011

Pabila Barang Menjadi Mahal....

hai..u alls,apa kabar???sihat tak u all sekalian..kali nak cerita pasal masalah global yang kita selalu pening nak selesaikan..aku sound macam mak nyah la pulak la kan...tak la..aku suka perkataan u alls tue sebab nampak la sikit faymes..tapi kekopularan aku tak mampu nak menang anugerah ke award ape-apa macam celebriti-celebriti kat holywood..ops sori aku nie asyik puji diri sendiri aje..
Korang perasaan tak kebelakangan nie harga barang-barang menjadi naik bagai nak gila..even aku pun sebelum nak membeli sesuatu,aku berfikir dua-tiga ribu kali korang tau tak..ye la mana taknya..kalau barang tue tak ada kepentingan kepada diri aku jangan harap,aku nak beli..sikit pun tak nak..tambah-tambah lagi sekarang nie,bulan ramadhan..apa lagi korang tengok aje juadah..berbuka puasa yang korang beli tue..mahal tak harganya..para peniaga nie la time dia nak kaut untung segunung bukit..tapi rasa sorry la,nak bertanding ngan restoran lima bintang pun tak lepas..
Dah la ramuannya sikit..kalau mahal tapi tak kedekut ramuan tak pe la gak,nie tak...rasa tak sedap ramuan pula kurang..contohnya korang beli murtabak..tapi isi murtabak tu sikit (ayam or daging) dia la dalam..tu..tapi ada gak yang malangnya makanan yang korang beli tu sebenarnya dah basi..kalau aku terkena macam nie..alamatnya esok aku bawak makanan tu kat bazar ramadhan aku baling aje atas muka penjual tue..tapi sebenarnya bersabar aje sebab nie kan bulan puasa...nasib baik fuhh...
Aku bukannya mengkhususkan kepada bulan ramadhan tapi bulan-bulan yang lain sepanjang tahun...ye la cuba korang pegang barang kat kedai mana-mana mesti la korang nak pk sama ada nak beli pun ataupun tidak or korang KIV (keep in view) dulu sebab korang nak bandingkan harga kat kedai-kedai lain..betul tak???.
Lain la kalau korang nie jutawan..tapi mostlynya tak la kan..kalau dah jutawan tue..tak de la korang nak gantung iklan NUFFNANG kat blog-blog korang semua nak suruh klik..sama la cam aku gak kan...nak cari duit lebih,betul tak????.Jangan kata korang letak iklan nuffnang tue sekadar buat penyeri muka kat blog korang semua..tue siyesly aku tak percaya..korang tahu tak sebab apa ramai lelaki sekarang tak suka nak kawin even korang pujuk rayu sekali pun???...sebabnya harga barang mahal lah wei...bila harga barang mahal..of course la..hantaran perkahwinan u alls tu meningkat..especially the girls... mak bapak korang mesti letak hantaran tinggi punyalah..even korang sekadar kerja biasa-biasa nie cam aku..RM 10,00000..tu ada la gak..betul tak???.
Nie la yang sering bermain-main kat fikiran aku.....ye la nak kawin..duit mesti la banyak..kalau tak,jadi bujang terlajak la kau...sebab tue la aku study bagai gila nak mati kat u nie..memikirkan semua bills yang perlu dibayar even aku sendiri pun belum kawin..nak tgk contoh kat tempat kerja aku nie pun..harga barang pun tak stabil..contohnya NINI nie dulu RM 1.4 sekarang Rm 1.5 u alls..nie aje barang yang aku ingat..banyak lagi kat barang kat kedai aku nie..tak sampai sebulan,aje kejap agi harga barang dia akan naik la...kadang-kadang aku pun terkejut sebab tak perasaan,sampai salah bagi harga kat customer u....
Tue la sebab tu la parents korang suruh korang-korang belajar rajin-rajin..sebabnya dia nak ajar korang ajar bernafas dalam dunia yang serba serbi mahal nie...korang pulak tadah tangan mintak duit parents..malu la sikit..even aku nie pun kerja nak cari sesuap nasi...anyway korang pk la sendiri cara nak survive dalam dunia yang mahal nie..n bila korang kerja macam aku..baru la korang tahu bagaimana duit RM 50 kat tangan korang pegang tue,bila bawa ke kedai untuk bershopping menjadi RM 0.50.
 P/S: Aku gi kedai beli barang ari tue sebab mak aku suruh belikan..n then aku tgk barang mahal sangat,terkejut la jugak kan..n then aku tanya la kenapa barang nie mahal sangat kat acik yang jaga kedai tue....jawapan dia kos barang meningkat adik oi...

5 comments:

  1. btl2..kos sara hidup dh naik! eh2...nk jmput dtg join bloglist ku :)

    ReplyDelete
  2. Salam kenal,

    selamat berpuasa, amy singgah sini dan follow , jemput ke belog amy ye...

    happy blogging.

    ReplyDelete
  3. jap lagi saya akan hinggap ke blog anda...baca-bacalah entry-entry sebelum nie...

    ReplyDelete
  4. skrang mmg mahal lah~~ huuhhh,,,

    ReplyDelete

  • Get widget here

    Facebook !!!

    https://www.facebook.com/fakhrur.razi.56
  • Hubungi saya

    Jika ada sebarang pertanyaan,boleh hubungi saya di raz_blaze92@yahoo.com
  • Follow jom !!!

    https://twitter.com/raz_blaze
  • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...